Veel mensen zullen nog nooit van een Virtual private server gehoord hebben. Daarnaast zal het, voor degene die de term wel kennen, misschien ook niet helemaal duidelijk zijn wat deze term nou precies inhoudt. Virtual private servers worden ook wel VPS genoemd. VPS is een populaire manier van webhosting. Dit houdt in dat het een specifiek webhosting model is. Een VPS is eigenlijk een virtual machine. Deze machine maakt gebruik van de capaciteit van een fysieke server. Een VPS maakt dus gebruik van Virtual server hosting.

Gebruik van een VPS

Een VPS kan worden gebruikt voor online experts die opzoek zijn naar een geschikte hosting locatie voor hun project. Deze Virtual Private Server is voor iedereen op maat gemaakt. Wanneer je uitgebreide kennis hebt op van serverbeheer, wordt het aangeraden om je project op een openbaar netwerk te plaatsen. Daarentegen is dit af te raden voor mensen met onvoldoende kennis van dit vakgebied, dit kan het geval zijn bij kleine bedrijven. Kortom, een Virtual private server wordt aangeraden voor middelgrote bedrijven. Op deze manier beschikken zij over flexibiliteit en is het maandelijkse tarief redelijk laag.

Verschillende soorten VPS

Wanneer je een klein bedrijf hebt met weinig bezoekers, is het mogelijk om een simpel shared hosting-pakket aan te schaffen. Daarnaast is dit ook mogelijk voor informatieve websites. Deze informatieve websites hebben als doel om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te informeren. Echter is het voor deze websites overbodig om een virtual server te gebruiken. Daarentegen is het geen overbodige luxe wanneer je de eigenaar bent van een grote webshop of een populair forum hebt. Het is namelijk van financieel belang dat deze websites ten allen tijde in de lucht zijn. Op deze manier is de website altijd online en zul je geen omzet mislopen wanneer er veel mensen op je site terecht zijn gekomen.