Heel handig dat de WiFi als is ingesteld door de internet provider. Helaas heeft dit ook nadelen, je signaal is vaak ook bereikbaar voor ongewenste gasten. Ongewenste netwerkgasten kunnen een paar vervelende gevolgen hebben. Ze kunnen niet alleen jouw internet snelheid inpikken maar ook toegang verschaffen tot jouw bestanden.

Om dit te voorkomen hebben we 3 handige tips op een rij gezet om jouw wifi verbinding beter te beveiligen. Binnen 10 minuten, en dat zonder dat je technische kennis nodig hebt!

Tip 1: Verander de standaard naam!

Je draadloze netwerk heeft een standaard naam, heb je Ziggo internet? Dan is dit vaak: Ziggo met een willekeurig getal erachter. Dus bijvoorbeeld Ziggo983893. Onhandig voor jezelf en weer handig voor buitenstaanders dat ze weten dat het een Ziggo verbinding is.

Ook andere routers en providers hebben vaak standaard WiFi namen. Hierdoor weten buitenstaanders wat voor router jij hebt en als hierin zwakke plekken zitten kunnen ze deze eenvoudig uitbuiten. Door de naam te veranderen in iets algemeens voorkom je dit.

Het aanpassen doe je door in te loggen op de router. Hierop kun je inloggen door in je browser (je internetprogramma) naar een adres te gaan. Vaak ziet dit er ongeveer zo uit: http://192.168.1.1. In de handleiding van je router staat het exacte adres vermeld. Daar vind je ook op welke plek in je instellingenscherm je de naam van je netwerk kunt aanpassen.

 

Tip 2: Check hoe veilig je wachtwoord is

Ook standaard wachtwoorden van veel netwerken zijn eenvoudig te raden of te kraken. Door ook hier te kiezen voor iets niet standaard kun je jouw internet verbinding veiliger maken. Dit gaat net zo simpel als het aanpassen van de naam van jouw draadloze netwerk.

Kies een veilig wachtwoord door te kiezen voor minstens 12 tekens en combineer hoofdletters en kleine letters. Een wachtwoord als “(*894HJ4h4” is erg lastig, dat snappen we. Een tip is bijvoorbeeld een zinnetje te maken zoals “D3J0ngWiFi1”. Op deze manier is hij eenvoudiger te onthouden maar toch complex genoeg!

 

Tip 3: Pas het standaard wachtwoord van de router aan

Toen je bent ingelogd op de router heb je waarschijnlijk iets als admin/admin gebruikt of niet eens een wachtwoord hoeven invoeren. Dit is niet heel veilig, want alle standaard instellingen van de meeste fabrikanten staan gewoon online.

Verander eenvoudig het wachtwoord, ook dit gaat via dezelfde interface, zo voorkom je dat ongewenste gasten de instellingen van jouw modem/router gaan aanpassen.