Je hebt besloten dat het tijd is om de slecht presterende in je team te laten gaan. Je hebt er je eigen redenen voor en je hebt gecoördineerd met HR. Maar nu moet je het gevreesde gesprek voeren. Wat is de beste manier om het nieuws te brengen? Wat zeg je wel en niet? Hoe zeg je het tegen de rest van het team? In deze blog lees je tips over het ontslaan van een medewerker.

Hou het kort

De woorden die je gebruikt om een werknemer te ontslaan, moeten eenvoudig en to-the-point zijn. Ga ergens privé zitten en begin gelijk met de clou. Begin met te zeggen: ‘Ik heb slecht nieuws voor je, vandaag is je laatste dag hier.’ Wees transparant en benoem in één zin de reden van opzegging. Als de medewerker ruzie probeert te maken of naar je uithaalt, probeer dan niet verstrikt te raken in het reageren. Het is heel menselijk om ‘het spijt me’ te willen zeggen. Je kan dan beter zeggen ‘het spijt me dat de situatie zover is gekomen’.

Toon medeleven

Iemand ontslaan is misschien een moeilijke klus als manager, maar voor de persoon die wordt ontslagen is het ronduit traumatisch. Leef je dus in en wees behulpzaam. Loop na het gesprek mee naar het bureau van de werknemer en help met het ophalen van de spullen. Dit soort acties tonen je menselijkheid.

Focus op de toekomst

Het ontslaan van een werknemer is een emotioneel uitputtende taak, maar het is in het belang van jouw team. Op dit moment gaat je team in een opwaartse spiraal en moet je focussen op de toekomst. Het is aan jou om een strategie te bedenken om de werkdruk te beheersen terwijl je op zoek bent naar vervanging. Erken dat er een korte termijn meer werk te doen is, maar praat over een doel. Kijk je na het lezen van deze blog nog erg op tegen het ontslaan van je medewerker? Vraag hulp over het ontslagrecht en neem zo de juiste juridische stappen.