Veel ondernemers zijn gebaat bij een veilige bedrijfsvoering zodat ze er zeker van zijn dat er een goede flow is in het bedrijf als het gaat om investering en uitgaven. Ze moeten natuurlijk uiteindelijk winst maken om te kunnen blijven bestaan en verder te groeien. Wanneer je continu achter je geld aan moet dan is dit erg vervelend, omdat dit veel tijd op slokt die je ook kunt besteden aan het daadwerkelijke bouwen aan je bedrijf, het werk waar we als ondernemers zo van houden. In deze blog gaan we meer vertellen welk instrument jou kan helpen je financiƫle flow te hacken en de omzet te bewaken.

Wat is factoring? 

In principe is het idee van factoring heel erg eenvoudig, het gaat er hierom dat er een bedrijf is dat jouw factuur voorschiet. Op deze manier ben je als ondernemer niet afhankelijk van de betaling van je gefactureerde klant. Het kan soms zijn dat klanten niet op tijd of helemaal niet betalen. Dat is natuurlijk erg vervelend, zeker wanneer je bedrijf nog niet zo supergroot is en je toch wel afhankelijk bent van de tijdige betaling van klanten. Wanneer het om een klant gaat, dan is het misschien nog wel te overzien, wanneer het over meerdere klanten gaat, dan wordt het al problematisch. Met factoring is het risico terug te dringen. Dit instrument is overigens als freelance factoring of als factoring voor ondernemers met personeel beschikbaar. 

Wat kost factoring? 

Het bedrijf dat jou het de factuur voorschiet is natuurlijk niet gratis aan het werk, ze willen de nodige winst maken. Heel begrijpelijk. Wat er met factoring gebeurt is dat er een gedeelte van het factuurbedrag als fee voor het factoringbedrijf gerekend wordt. In de praktijk komt het er dus op neer, dat je minder krijgt van de factuur. Je verkoopt eigenlijk als het ware je factuur voor een lager bedrag dan dat deze waard is, maar je wint hierbij dat je geen risico loopt, dus dat de klant niet betaalt.