Werken met een analoog archief lijkt voordelig als het gaat om hackers, maar natuurlijk zijn er ook hackers in de analoge wereld, dit noemen we dan inbrekers, waardoor dit type archief risico loopt. Daarnaast is het zo dat het mogelijk is een archief zo te beveiligen dat er geen hacker bij kan komen. Verder is het zeer belangrijk externe invloeden te omzeilen. In deze blog gaan we je vertellen hoe bedrijven archief scannen tot een reddingsboei maken. 

Hackersafe en handig

Een digitaal archief is hacker safe wanneer je een bedrijf je archief laat scannen. De bestanden zijn veilig opgeslagen op een beveiligde server. Daarbij komt het voordeel dat je zelf geen server in je pand hoeft te hebben. De bestanden zijn in de cloud opgeslagen. Het kan gaan om verschillende media die gescand worden, denk daarbij aan microfilm, documenten of zelfs VHS-videobanden. Het mooie van een digitaliseerbedrijf is dat je steeds documenten naar ze toe kan sturen, waardoor je steeds je archief digitaal up-to-date kunt houden. Natuurlijk zul je te maken blijven houden met analoge documenten, maar die kunnen na zoveel tijd dan vernietigd worden. Beter is het om niet te veel verschillende archieven naast elkaar te hebben, maar te kiezen voor 1 oplossing. 

Documenten makkelijk opvraagbaar

Een digitaal archief is niet alleen veilig en gemakkelijk te updaten, ook is het supersimpel om bestanden op te vragen, in te zien en mee te werken. Zo kunnen meerdere werknemers van je bedrijf gewoon lekker werken met een en hetzelfde document, door het te downloaden. Vergelijk dat maar eens met de oude situatie. 

Digitaliseringsprojecten

Het zijn niet alleen de archieven die gedigitaliseerd worden. Ook hele bibliotheken van honderden jaren oud zijn de afgelopen tijd boek voor boek gedigitaliseerd. Zo wordt het mogelijk om vaak kwetsbare boeken (op een niet-destructieve wijze) te digitaliseren en ze te bewaren voor het nageslacht. Natuurlijk houden we ervan om een fysiek boek in de handen te houden. De geur van (oud) papier heeft voor veel lezers een onweerstaanbare aantrekkingskracht. We verwachten dat deze ook gewoon blijven bestaan, maar dat digitaal lezen blijvende voordelen heeft, dat is iets waar zelfs de meest stugge boekenwurm niet omheen kan.